Muzeum medoviny, muzeum kvality

Hned zkraje září cedule s nápisem Muzeum medoviny. Spolu se svým společníkem Martinem Dienstbierem ho uprostřed léta otevřel autor projektu muzea Jiří Pouček.

Předjaří

Nejen začínajícím včelařům, kteří prvně vyzimovali svá včelstva, oznámí očekávané předjaří nakvétající lísky a olše. Poskytnou první zdroj pylu pro včely, které už sáhly hlouběji do svých zásob. Včelstva začala plodovat. A právě ta nejsilnější, jejichž podložky demonstrují 6 a více řádek (obsedlých uliček), budou náchylnější k rychlému úbytku zásob, možnému vyhladovění a zbytečným ztrátám.

Jak se daří Včelpu po loňských kauzách?

Mnoho včelařů se domnívá, že Včelpo zpracovává vosk dovezený ze zahraničí. Vćelpo však díky implementovaným jakostním standardům používá včelí vosk pro výrobu voskových mezistěn získaný pouze od českých včelařů, a to ve formě jimi dodaného vytaveného vosku z voští nebo z dodaného samotného voští. Veškeré nákupy vosků (voští) se realizují ve dvou našich střediscích.

O aktuálním dění v úlu se dočteme na podložce na měl.

Úlová podložka - jednoduchá a přitom velice důležitá pomůcka pro rychlou kontrolu stavu včelstva. Mnozí včelaři její význam podceňují a vkládají podložku v průběhu podzimního léčení nebo dokonce až po posledním ošetření za účelem odběru vzorku zimní měli. Přitom by měla být v úle po celý rok.

Profesionálním včelaření

P. Eminger v současnosti (2016) obhospodařuje 130 včelstev. Letos by jejich počet chtěl rozšířit na dvě stovky. Toto, případně ještě o něco větší množství, by jej zaměstnalo coby včelaře profesionála na plný úvazek. Zda tomu tak bude, tím si není zcela jistý, neboť pociťuje, že jeho další seberealizace ve včelařském oboru nebude snadná.

Listopad - nejvyšší čas na zabezpečení včelstev proti škůdcům

Pro zajištění klidného zimování by v průběhu listopadu měla již být včelstva zabezpečena proti proniknutí škůdců do úlů. Některé roky je ale zimování včelstev v některých oblastech negativně ovlivněno pozdní melecitózní snůškou z modřínů.

Vzorky měli k vyšetření na mor včelího plodu je vhodné oddělit od vzorků na varroázu.

Na počátku letošního roku bylo zavedeno zasílání objednávek k vyšetření vzorků zimní měli na varroázu elektronicky s využitím CISu. Ve světle skutečností, že se, že se jednalo o značný zásah do dlouhodobě prováděného postupu a na přípravu a vysvětlování zejména funkcionářům ZO ČSV bylo málo času, celá záležitost proběhla celkem dobře.

Reklama na med

Čím vším jste ochotni podpořit prodejnost vašeho medu, a čím lákáte nové zákazníky? Nechte se inspirovat jedním čínským včelařem, který včelaří již více než 30 let. Placená reklama v místních periodikách nebo na internetu zdá se je pro některé Číňany nedosažitelná a tak se jeden čínský včelař celý pokryl včelami, aby na sebe upozornil a zvýšil tak prodej svého medu.

Stručná charakteristika šesti základních včelích produktů MED a VOSK

Mezi základní včelí produkty patří med, vosk, pyl, propolis, mateří kasička a včelí jed. Pro včelaře i laickou veřejnost je nejvýznamnější med, vosk a propolis. Zbylé včelí produkty využívají především odborníci. V první části tohoto tématu se budeme věnovat medu a vosku. V příštím čísle přijde na řadu pyl, propolis, mateří kašička a včelí jed. Začněme tedy medem, který dělíme na květový a medovicový.

Vliv vlhkosti na kvalitu medu

Když budete listovat literaturou o včelaření, určitě narazíte na knihy od Dr. A. Büdela, který je německým odborníkem na včelí fyziku. Právě on hlavně v 60. letech 20. století studoval, jaký dopad mají fyzikální vlivy na včely žijící v úlech a tím pádem také na jejich nejvíce známý produkt, med.

Předjaří- pokračování

Zacházení se včelami a zásady prohlídky včelstva

Zvykněte si rámky prohlížet jen nad úlem, aby v případě, že se těžká kladoucí matka opravdu na plástu neudrží, spadla přímo do svého včelstva.

Pro lepší a šetrnou manipulaci ve včelstvu je důležité po zakouření chvilku posečkat a poté vyjmout 1-2 krajní rámky, které je účelné bezpečně skrýt před slídičkami, ochránit mladušky před popadáním do trávy a plod před slunečním zářením, které ho může zejména za horkých dnů poškodit.

Výroba medoviny

Medovina patří nejspíše mezi nejstarší alkoholické nápoje, které se člověk naučil připravovat. Medovinu známe v pozměněných podobách snad u všech starověkých kultur. Medovina je ve své podstatě zkvašený nápoj vzniklý z kvašení medu a vody, přičemž se voda dá nahradit například ovocnou šťávou, pokud chceme dosáhnout více chutí nebo ovocných tónů v medovině. Výhodou je, že k výrobě medoviny nepotřebujete žádné speciální včelařské potřeby či vybavení. Potřebujete pouze demižon, kvasnou zátku a kvasinky pro výrobu medoviny.

Strana 2 z 3