Problémy s cementovým medem

Cementový, betonový, nebo odborně nazývaný melecitozní med mají na svědomí medovice. Říká se, že pochází z modřínu, ovšem dnes se již ví, že medovici produkují prakticky každé stromy, na kterých žijí mšice. S cementovou medovicí se včelaři setkávají porůznu, někde je častá, jinde vzácná. Celkově ale platí, že se vyskytuje hlavně v srpnu a během září. Čím později se ale vyskytuje, tím je větším nebezpečím pro přezimování včelstva, proto bychom měli být na pozoru.

Hodnocení včelstva

Pro plnohodnotné včelaření, ať jde o potěchu a výsledky včelaře nebo rozvoj a život včelstev, je velmi příhodné včelstvo hodnotit. V tomto článku si o tom něco málo řekneme. Na našem území žije ponejvíce včela kraňka. Ačkoliv se jedná o rozšířený živočišný poddruh a může se znát, že se tedy budou všechny včely chovat dle stejného vzorce, opak je pravdou.

Pylové doplňky potravy

Každý včelař ví, že nektar – cukrový sirup – potřebují včely pro sovu existenci. Včely jsou „naprogramované,“ aby sbírali nektar či jiné cukerné náhrady, které si ukládají do buněk jako zásoby na zimu či dobu strádání. Když ale med vytočíme, připravíme je o zásoby a musíme je nahrazovat – přikrmovat je. Jinak včelstvo začne strádat, hladovět a vymírat.

Včelí společenství

Obyvatelstvo včelího úlu vždy tvoří jedna matka, plod, trubci a dělnice. Matka je v úlu vždy jediná, je podstatně větší než ostatní členové společenství, měří až 25 mm. Při použití žihadla matka nezemře, protože neobsahuje háčky, které by bránily jeho vytažení z protivníka. Její život, trvající 3 až 5 let, vyžaduje péči dělnic, které ji krmí mateří kašičkou.

Protirojová opatření

Jednou z přirozených vlastností včelstev je jejich rojivost. To je ovšem také jedna z vlastností, které jsou pro většinu dnešních včelařů nežádoucí.

Není med jako med

Přestože v České republice stále není spotřeba medu tak vysoká, včelařství se postupně stává čím dál populárnějším odvětvím. České medy prodávané včelaři jsou známé především pro svou výbornou kvalitu a skvělé vlastnosti, které se projeví při pravidelné konzumaci.

Včelařovi povinnosti

Včelařovi povinnosti se dají velmi jednoduše shrnout na pár základních bodů. Prvně musí být včelař zaevidován v centrální evidenci včelařů, pak musí mít nahlášeno stanoviště úlů na obecním úřadě a v neposlední řadě, jako u čehokoliv jiného, musí včelař platit daně.

Jak pracovat s roji

Včelstva vytváří roje – je to přirozené. Žádnému včelaři se však tato skutečnost příliš nezamlouvá. Pokud se totiž včely vyrojí v období snůšky, užitek se povážlivě ztenčí. Včelařství je rojením včel velmi ovlivněno, a tak je dobré tomuto fenoménu věnovat několik řádků.

Nízkonástavkové včelaření

Nízkonástavkový způsob včelaření se od ostatních systémů chovu v jistých ohledech liší. Všeobecně je známo, že včelstva chovaná v nízkonástavkových úlech bývají odolnější, z čehož vyplývá i vyšší produktivita těchto včel.

Strana 3 z 3